Wieniawskiego 2020

Informacje o projekcie
  • Lokalizacja:
    Rzeszów, Wieniawskiego
  • Inwestor:
    APKLAN
  • Powierzchnia:
    28 000 m2
  • Typ:
    Wielorodzinne
  • Status:
    Projekt
  • Projekt:
    2019-2020
  • Realizacja:
    2020-2021
  • Zakres:
    Koncepcja, Projekt Budowlany, Projekt Wykonawczy
  • Udostępnij:
  • Zespół MWM:
    Marcin Smoczeński, Maciej Łobos, Adela Koszuta-Szylar, Joanna Nowak-Magda, Dominika Bednarz, Dawid Bułaś, Jakub Lazarowicz, Łukasz Fedczyszyn, Krzysztof Mazur, Jolanta Majchrowicz, Katarzyna Grabiec, Karolina Kulczycka, Klaudia Nabel, Marek Kowal
  • Współpraca:
    • Konstrukcja:
      WiS Projekt
    • Instalacje sanitarne:
      E4E
    • Instalacje elektryczne:
      E4E
    • Drogi:
      All4Roads
    • Kosztorysy:
      Leszek Smyk

Podstawowym wyzwaniem projektu było zapewnienie wszystkim mieszkańcom bezpośredniego kontaktu z otaczającym krajobrazem, bez rozpraszania zabudowy i przy równoczesnym utrzymaniu właściwej, hierarchicznej kompozycji przestrzeni. Pytanie, jakie sobie postawiliśmy brzmiało – jak stworzyć zwarty kwartał zabudowy bez wewnętrznego dziedzińca?

Odpowiedzią jest „kwartał–negatyw”, czyli odwrócenie klasycznego układu budynek-podwórko. Blok zabudowy umieszczony został w centralnej części działki, a podwórka na jego obrzeżach. Powstał zespół tworzący spójną, czytelną całość o wyraźnie zaznaczonej granicy pomiędzy strefą należącą do mieszkańców, a obszarem publicznym. Dzięki lekkiemu wyniesieniu terenu względem sąsiadujących ulic udało się utrzymać integralność kwartałowej zabudowy oraz właściwą hierarchię przestrzeni, pomimo braku klasycznych, miejskich pierzei.

Załamania i rozczłonkowanie elewacji pozwoliły optycznie zmniejszyć budynki o sporej kubaturze, a także uniknąć efektu monotonii. Budynki z każdej strony wyglądają inaczej, a w miarę przemieszczania się przed oczami przechodnia otwierają się kolejne wnętrza i pełne zieleni dziedzińce zlokalizowane pomiędzy rozchodzącymi na zewnątrz ramionami budynków.

Separacji poddano ruch samochodowy i pieszy. Większość parkingów została zlokalizowana w podziemnych garażach, dzięki czemu powierzchnię terenu udało się oddać we władanie pieszym.

Podobne projekty

Konopnickiej Business Park

Konopnickiej Business Park

Biura, Hotele, Wielorodzinne
Rzeszów, 2012
Spacerowa

Spacerowa

Wielorodzinne
Rzeszów, 2019
Plac Garncarski

Plac Garncarski

Wielorodzinne
Rzeszów, 2011
Nasz strona MWM Architekci w celu zapewnienia wygody przy korzystaniu z pełnej funkcjonalności wykorzystuje pliki cookies.